Basında Yerimiz

 DANIŞTAY, OYBİRLİĞİ İLE VATANDAŞI HAKLI BULDU…

           Tokat’ın Turhal ilçesinde belediye tarafından Çaylı Köyü’ne yapılmak istenen Taş Ocağı’na karşı başlatılan hukuk mücadelesinin kazanan tarafı bölge halkı oldu. İdare Mahkemesi’nin şikayetçi vatandaş lehine verdiği kararı temyize götüren Tokat Valiliği ve Turhal Belediyesi’nin itirazlarını ret eden Danıştay 6. Dairesi, oybirliği ile aldığı kararla Çaylı Köyü halkının haklı mücadelesine son noktayı koydu. Turhal Belediyesi tarafından Çaylı Köyü’ne yapılmak istenen Taş Ocağı’na karşı açılan davada kazanan taraf bölge halkı oldu. Kamuoyuna Eğertepe davası olarak yansıyan hukuki süreçte İdare Mahkemesi’nin şikayetçi vatandaş lehine verdiği kararı temyize götüren Tokat Valiliği ve Turhal Belediyesi hakkında son sözü Danıştay söyledi ve itirazları ret ederek doğaya sahip çıkan halkın haklılığını oybirliği ile onadı. Taş Ocağı yapılması kararına karşı direnen bölge halkı eylemleri sürecinde güvenlik görevlileri ile karşı karşıya gelmiş ve büyük tartışmalar yaşamıştı. Merkezi Sancaktepe’de faaliyet gösteren Çaylı Köyü Derneği de köyüne sahip çıkma ve doğayı koruma amacıyla bölge halkını örgütlemiş ve eylemlerde ön saflarda yer almıştı. 

Gelinen süreçte önce İdare Mahkemesi’nde sonra da temyiz aşamasında Danıştay’da hukuk mücadelesinin kazanılmasının ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Çaylı Köyü Derneği Başkanı Ahmet Baylan, “Haklı olduğumuz davamızda halkımızın örgütlü mücadelesi ve kararlı duruşu ile kazanan taraf olduk. Köyümüzün her bir vatandaşı, muhtarı ve STK temsilcisi ile dayanışma içerisinde olduk. Bu davanın kazananı köyümüzün doğası, havası, suyu, kurdu, kuşu, böceği ve halkıdır. Hak, hukuk, adalet yerini buldu” şeklinde konuştu.Emeği geçen Çaylı Dernek yönetim kuruluna ve Dernek Başkanımız Ahmet Baylan’a, Çaylı köyü muhtarlık azalarına ve Muhtarımız Abdullah Annaç’a, Çaylı Çevre Platformu’na ve yöneticilerine, şahsi olarak dava açan ve dava sürecinde avukatımıza destek veren Erdinç Bin beye, avukatımız Türker beye, Tokat ve Turhal STK başkanları ve temsilcilerine, Tokat ve Turhal siyasi parti il ve ilçe başkanları ve temsilcilerine, bizleri zaman yalnız bırakmayan dostlarımıza ve direnişçi ruha sahip Çaylı halkımıza teşekkür ederiz. Eğertepe bizimdir, bizim kalacak..”                                        TOKAT ÇAYLI KÖYLERİ AŞURE BEREKETİNİ PAYLAŞTI..

Yas ve matem günlerinin yaşandığı Muharrem ayı dolayısıyla düzenlenen Aşure programlarında biraraya gelen canlar, birlik ve beraberliğin bereketini paylaşıyor. Merkezi Sancaktepe’de faaliyet gösteren Tokat Turhal Çaylı Köyü Derneği, Tepeçaylı Köyü Derneği ve Dereçaylı Köyü Derneği bir araya gelerek 2. Aşure Günü etkinliği düzenlediler.Sarıgazi Demokrasi Caddesinde düzenlenen Tokat Çaylı Köyleri 2. Aşure Günü etkinliğinde Sancaktepeli binlerce vatandaşa aşure lokması ikramında bulunuldu. Sarıgazi Cemevi’nde pişirilen aşureler Cemevi Dedesi tarafından duası verildikten sonra Demokrasi Caddesi üzerinde kurulan alanda hemşerilere sunuldu.

TOKDEF Başkanı İlhami Özel ve yöneticiler ile Ümraniye Belediye Meclis Üyesi Şenol Berk gibi hemşerilerin yoğun ilgi gösterdiği programda Çaylı Köyü Dernek Başkanı Ahmet Baylan, Tepeçaylı Köyü Dernek Başkanı Ali Ekber Sağdıç, Dereçaylı Köyü Dernek Başkanı Muharrem Güngör ve dernek yöneticileri aşure ikramını kendileri gerçekleştirdi.Aşure programı hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Çaylı Köyü Dernek Başkanı Ahmet Baylan; “Bu sene Tokat Çaylı Köyleri Dernekleri olarak Aşure Günü etkinliğimizin ikincisini düzenledik. Geleneksel hale getirmeye çalıştığımız Aşure Günü etkinliğimize destek veren, katkı sunan tüm canlara teşekkür ediyorum. Lokmalarımızın hak katında kabul ve makbul olmasını diliyorum” dedi.

 

TOKAT  TURHAL  ÇAYLI  DERNEĞİNDEN  YARDIMLAŞMA  VE  DAYANIŞMA  ÖRNEĞİ,

Korona virüs salgını nedeniyle yaşadığımız bu sıkıntılı günlerin, en az kayıplarla atlatılması için uygulama, sokağa çıkma yasağı ve iş gücünün önemli oranda azalması sebebi ile zor geçen bu sürecin, kimseyi incitmeden atlatılması ve normal yaşantımıza en hafif kayıpla erişmek için bir çok kurum ve kuruluşların yaptığı dayanışma örneğinin birinide tokat turhal çaylı derneğide uygulamaya almıştır.Dernek yönetim kurulu bulunduğu ilçe sancaktepe belediyesinin ve İstanbul CHP İl Başkanlığının dağıttığı ihtiyaç kolilerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırmanın yanı sıra kendi bünyesindeki bağışçılarınında yaptıkları bu anlamlı dayanışmayı kendi bünyesinde kimseyi incitmeyecek şekilde organize ederek hem belediyelerin çalışmalarına bir nebze yardımcı olurken yardımlaşmanında kimseyi incitmeden yapılmasına öncülük ediyor.Yönetim kurulunun bu duyarlı çalışmalarına katılımcı olmak yada bu yardımlardan faydalanmak için dernek yönetim kurulu ile irtibata geçilmesi yeterli olacaktır.

Dernek başkanı Ahmet BAYLAN  Yaptıkları yardımlaşma ile ilgili şunları söyledi.

11 Mart 2020 tarihi ile ülkemizde de artarak görülen COVID19 SALGINI başta sağlık olmak üzere ekonomik, sosyal ve insan hayatının idamesini ele alan bir çok alan da sorunlar meydana getirmiştir.

Günlük hayatın sürdürülmesi için üyelerimizin azda olsa gıda ihtiyaçlarını karşılamaktan mutluyuz.

Derneğimiz yönetimine ihtiyacının olduğunu bildiren üyelerimize, bazı üyelerimizin, dostlarımızın yapmış olduğu bağışla 60 adet gıda kolisi, 100 adet ekmek, 20 adet ise market alış-veriş kartı dağıtımı yaptık.

Ayrıca gayretlerimizle  üyelerimize İstanbul Büyükşehir belediyesinden ,Sancaktepe belediyesinden gıda kolisi ve market alışveriş kartı dağıtımlarının yapılması sağlanmıştır.Çok yakında ise CHP İstanbul il yönetiminin dağıtacağı gıda kolilerinden faydalanmaları sağlanacaktır.Derneğimiz yönetim kurulunu her konuda arayıp çözebileceğimiz sorunlarını paylaşabilirler,Bir elin verdiğini ,Diğer el görmez düşüncesiyle Derneğimize bağışta bulunan dostlarımıza çaylı halkı adına teşekkür ediyoruz. İyi ki varlar,  Allah Hayır’larını  kabul etsin. Dedi. Mahbip DİLEK/İSTANBUL (Anadolunun Sesi Tokat Gazatesi)

09 Aralık 2019 Tarihli Gazete

http://www.yerelgazete.com.tr/turhal-cayli-koyu-klasik-dernekciligin-otesinde-isler-basariyor/

TURHAL ÇAYLI KÖYÜ, KLASİK DERNEKÇİLİĞİN ÖTESİNDE İŞLER BAŞARIYOR..

Merkezi Sancaktepe’de yöresel dernek statüsünde faaliyet gösteren Tokat Turhal Çaylı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla adının hakkını tam manasıyla veriyor. 1993 yılından bugüne köklü bir geçmişe sahip olan dernek bünyesinde; çeşitli kültür ve sanat etkinliklerinin yanı sıra, lise ve ortaokul seviyesindeki çocuklara yönelik eğitim desteği veriliyor ve kadın kollarının kurduğu atölyede semahtan halk oyunlarına kurslar düzenleniyor. Dernek Başkanı Ahmet Baylan, www.yerelgazete.com.tr ye yaptığı değerlendirmede; kadınlar ve gençlere büyük önem verdiklerini kaydetti.

Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi Tokat’ın Turhal ilçesine bağlı Çaylı Kasabası da, ekonomik sebepler yüzünden dışarıya verdiği göçe bağlı olarak nüfusunun 2 binin altına düşmesi ile köy statüsüne dönüşmüş. Dışarıya verilen göçün en büyük adreslerinden olan İstanbul Sancaktepe’de yeniden buluşan Çaylılı hemşeriler 1993 yılında dernekleşerek gurbette dayanışma ve birlik olmanın yollarını aramışlar. Aradan geçen yıllar Çaylılı hemşerileri bu dernek çatısı altında daha da güçlü hale getirmiş ve birlik, beraberlik sayesinde birbirinden güzel çalışmalara imza atılmış. Derneğin kurulduğu yıllardan itibaren her dönem içerisinde görev alan ve bugün de başkanlığını yapan Ahmet Baylan, gazetemize konuştu.

Hemşerilerin biraraya gelip hasret giderdiği lokal olarak da hizmet veren dernek bünyesinde; ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilere eğitim takviyesinden, folklore, semahtan, halk oyunlarına çeşitli kurslar verildiğini anlatan Başkan Baylan, “Derneğimizin olmazsa olmazı gençlerimiz ve kadınlarımız olağanüstü çaba ve gayretler sarf ediyor. Kadın kollarımızın kurduğu kadın atölyesi ve yakında kurmayı planladığı hak kültür merkezi ile hem bölge insanına hem de hemşerilerimize yönelik çeşitli aktiviteler düzenleniyor” dedi. hemşerilerimize yönelik çeşitli aktiviteler düzenleniyor” dedi.

Lise ve ortaokul seviyesindeki öğrencilere yönelik kursların cüzi miktardaki bir katılım bedeli ile devam ettiğini ifade eden Başkan Baylan; “Eğitim kurslarımız her geçen gün daha da yoğun ilgi görüyor. Dernek binasında takviye kurslar alan öğrencilerimiz, Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi gibi derslerde destek eğitimleri alıyor. Eğitim kurslarımız devam edecek. Yine hafta sonları semah, folklor, halk oyunları ve koro çalışmaları gibi kurslarımız da devam ediyor” şeklinde konuştu.

Sancaktepe bölgesinde 7 bin civarında nüfusa sahip Çaylılı hemşeri olduğuna vurgu yapan Başkan Ahmet Baylan, şunları kaydetti: “Bir yandan yöremizin gelenek ve göreneklerini geleceğimizin teminatı çocuklarımız ve gençlerimize aşılıyorken, diğer yandan günün başlıca gerekleri arasındaki birlik ve dayanışmayı diri tutmaya çalışıyoruz. İyi günde, zor günde hemşerilerimizin yanında yer alarak; mutluluklarını paylaşarak arttırmaya, acılarını paylaşarak bir nebze olsun hafifletmeye çalışıyoruz.

Veb sitemiz www.caylider.org üzerinden derneğimizin tüm faaliyetlerini ve çalışmalarını duyuruyoruz. Güncel konulara ilişkin bilgilerin de paylaşıldığı derneğimizin veb sitesi üzerinden hemşerilerimiz her türlü iletişim kurabiliyor. Kadın kollarımız ve gençlik kollarımız birbirinden güzel etkinliklere imza atıyorlar. Hepsini tebrik ediyorum. Gençlerimizi ve kadınlarımızı dernek çatısı altında daha çok görmek bizlere gurur veriyor.”

 Kenan BAYLAN / İstanbul (Yerel Gazatesi)

https://www.anadolununsesitokat.org/gencler-ve-kadinlar-olmadan-hicbir-sey-olmuyor-video/

28 kasım 2019 tarihli Gazete

‘Gençler ve kadınlar olmadan hiçbir şey olmuyor

1993 yılında kurulan Çaylı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği, İstanbul’da bulunan Çaylı köylülerini bir araya getirmeye devam ediyor.

Tokat’ın Turhal ilçesine bağlı Çaylı Kasabası, dışarıya verdiği göçlerden dolayı nüfusu 2000’in altına düştüğü için köy statüsüne dönüştü. 1993 yılında kurulan Çaylı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği de İstanbul’da bulunan Çaylı köylülerinin bir araya gelmesi için çalışıyor. İstanbul Sancaktepe’de bulunan dernek binasında verilen çeşitli kurslarla Çaylı köylüleri bir araya geliyor.

Dernek binasında okuyan öğrencilere hafta içerisinde gördüğü derslere destek anlamında çeşitli branş öğretmenleri tarafından dersler veriliyor. Şimdilik 3. ve 7. sınıf öğrencileri için verilen İngilizce, Türkçe, matematik, fen bilgisi gibi derslerin ileride talep olduğu takdirde 8. sınıf öğrencilerine de verilmesi planlanıyor. Ders veren öğretmenlerin tamamı ise Çaylı köyünden.

Çaylı Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Baylan, eğitimlerinin devam edeceğini söyledi.

Gençlerin ve kadınların derneklerde önemli olduklarına vurgu yapan Baylan, “Gençlerimizi, kadınlarımızı her zaman derneğimize çekelim, derneğimizin bir parçası yapalım. Onlarsız hiçbir şey olmuyor. Kadın ve gençlik kollarımız olmasaydı bu öğrencilerimizi ve öğretmenlerimizi bir araya toplayamazdık” dedi.

Baylan, Cumartesi saat 14.00-18.00 arası Pazar 14.00-1800, 18.00’den sonra da kadın kollarının semah, folklor; gençlik kollarının da koro çalışmaları olduğunu kaydetti.

Mahbip DİLEK/İSTANBUL (Anadolunun Sesi Tokat Gazatesi)

 

 
TOKAT  TURHAL ÇAYLI KASABASI DAYANIŞMA DERNEĞİNİN 2014 YILI NİSAN AYINDA  ÜMRANİYE PRENSES DÜĞÜN SALONUNDA YAPTIĞI GECESİ İLE İLĞİLİ HABERCİ   GAZETESİ  NİSAN  2014   GAZETESİNDEN  ALINMIŞTIR.


TOKAT  HABERCİ   GAZETESİ  KASIM  2013 / SAYI 140  GAZETESİNDEN  ALINAN  2013  YILINDA    YAPILAN  OLAĞAN GENEL KURUL HABERİ

 Turhal Çaylı Halkı Tek Yürek Oldu TOK-MED *İsmet İLİK  22 Haziran 2011 tarihli gazetesi

Dernek merkezi İstanbul Sancaktepe’de bulunan Turhal Çaylı Kasabası Dayanışma Derneği geleneksel on birinci “Dostluk ve Dayanışma Gecesi” Ümraniye Salon Prenses’te yoğun katılımla gerçekleşti. Sunuculuğunu sanatçı Orhan Berk ve Necla Baylan’ın yaptığı organizasyona yaklaşık bin beş yüz davetlinin katıldığı gözlendi. Gece Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarına saygı duruşuyla başladı. Birçok STK başkan ve yöneticilerinin, siyasi parti temsilcilerinin katıldığı geceye Çaylı Belediye Başkanı Sefer Çakın ve çok sayıda derneğin üyeleri katıldı. Dernek yönetiminin sahneye çağrılarak davetlileri selamlamalarının ardından bir konuşma yapan Dernek Başkanı Sadık Ana, hoşgeldiniz diyerek, salonun tamamını dolduran üye ve davetlilere teşekkür etti. Başkan Ana “birbirinden değerli misafirler çok değerli üyelerimiz gecemize hoşgeldiniz. Değerli dostlar sizin gibi güzel insanlar olmasa biz bunu başaramazdık. Sizlerin güvencesi ve destekleriyle bu oluşumları sağlıyoruz. Bu gecede çok konuşup sizleri sıkmak istemiyor, iyi ki varsınız diyor iyi eğlenceler diliyorum” diye konuştu. Diğer yandan gecenin önemine dair bir konuşma yapan Çaylı Belediye Başkanı Sefer Çakın “değerli yönetim saygıdeğer Çaylı halkı değerli misafirler Çaylı Kasabamızı temsil eden derneğimizin bu coşkulu gecesine hepiniz hoş geldiniz diyorum. Özelliklede Kasabamızı temsil eden iki grubumuza bu güne kadar gösterilen ilginin devamını diliyor hepinize iyi eğlenceler diliyorum” ifadelerini kullandı. Gecede derneğe maddi manevi destek veren işadamları ve dernek yöneticilerine dernek yönetimi tarafından plaket takdim edildi. Gecenin eğlence bölümünde sahne alan sanatçılar Gülfidan Aksoy, Orhan Berk, Ali Bay, Zeyno, Hasan Kablan, Gencel Bingin ve Gülcihan Koç seslendirdikleri türkülerle geceye renk katarken, dernek semah ekibinin gösterisi beğeniyle izlendi. Salonun tamamının dolduğu gecede dernek yönetiminin kusursuz organizasyonu davetliler tarafından takdir edilirken, gece birlik ve beraberlik mesajlarıyla son buldu. 

İSTANBUL ALEMDAĞ TAŞDELEN MEVKİSİNDE 2005 -2007 YILI YÖNETİM KURULUNUN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU PİKNİK ETKİNLİĞİ HABERİDİR.
DENEK SEMAH EKİBİMİZİN ÖDÜL ALDIĞI 2005 -2007 YILI YÖNETİM KURULUNUN KATILIM SAĞLADIGI BARIŞA SEMAH DÖNENLER ETKİNLİĞİ
 

 İSTANBUL KÜÇÜKYALI SİDELYA GAZİNOSUNDA  1997 YILINDA  YAPILAN DERNEĞİMİZİN  İKİNCİ  GECESİDİR.